logo


Arkiv

Oktoberfesival i Calella 2014

Den 4 oktober 2014 åkte vi till Calella i Spanien. Där anordnas varje år en ”Oktoberfest” där orkestrar och dansgrupper från hela Europa deltar. Festligheterna pågår under 3 veckor och besöks under den tiden av orkestrar som stannar under 5-7 dagar. Bollnäs Blås deltog den första veckan och vi var på plats lagom till invigningen tillsammans med 26 andra grupper. Under samma vecka deltog flera orkestrar från Norge, en orkester från Danmark, Östersund Symphonic Band samt naturligtvis orkestrar från centraleuropa. Vi gjorde totalt fem spelningar, varav tre spelningar som utomhuskonserter och två spelningar i konserttältet som var beläget nere vid medelhavets strand.

Spelningarna i konserttältet gjorde vi ganska sent på kvällen och vi var lite oroliga för att publiken vid den tidpunkten på kvällen skulle visa ett svalt intresse för en orkester från Bollnäs i Sverige. Det visade sig att vår oro kom på skam. Bollnäs Blås signum är att vi är en blåsorkester som klarar att erbjuda publiken musikstilar som passar alla lyssnare, vilket vi också utnyttjade i Calella. Efter en rivig start med några modernare ”up tempo” låtar var publiken såld. Därefter kunde vi ta igen oss med lite lugnare låtar, som ändå var välkända för publiken, och avsluta med ”Under Blågul Fana” som mottogs av publiken genom långdans i det stora tältet. Efter konserterna fick vi mycket beröm av både publik och andra orkestrar för vår spelglädje och vårt framförande och vi hann knappt hem till Sverige innan vi blev inbjudna även till nästa års festival!

Hans Lindberg


Nyårskonserten 2005

Vilken succé!!

Publikrekord på Bollnäs Blås Nyårskonsert. 1 000 åhörare.

Bollnäs Blås genomförde sin 20:de Nyårskonsert inför en storpublik i Höghammarhallen. Det var första gången det var konsert i lokalen och scen-, ljud- och ljus-makarna hade gjort ett fantastiskt jobb med att anpassa hallen till konsertlokal. Bollnäs Blås hade engagerat Lina Hedlund som sångerska och Göran Gabrielsson som konferencier.
Göran är komiker, satiriker och inte minst imitatör. Orkestern var dessutom förstärkt med pianokomp. av Hasse Eriksson. Musikaliskt var det ett program med mycket fart och fläkt. Vi hann med dansmedverkan av Dansoteket, skönsång av Lina Hedlund, dragspelssolo av P O Bertilsson samt orkesterns egna låtar innan avslutningen - som gick i Rockens tecken - med "I can Jive" och "Very Merry Rocki’n Good Christmas". Göran Gabrielsson gjorde en kupp som "Jerry Williams", då han ändrade i programmet och bytte ut "Rock around the clock" till sin egen "I can Jive". Vilken lycka att Micke Karlsson i Blåset hade ett arr. på lut. Alla gästerna bidrog till att höja kvalitén på konserten till detta "Jubileets år". Med anledning av katastrofen i Asien så hade publiken möjlighet att lämna ett bidrag till hjälpverksamheten. Den insamlingen gav 19.000 kr. Stort tack! Göran Gabrielsson samt orkestern bidrar med delar av gage och publikintäkter till samma ändamål. Väl mött vid nästa tillfälle.

Bollnäs Blås


Belgien Tyskland 1997

Söndagen den 8 juni 1997 var det dags. För vad? Jo, Bollnäs Blås skulle resa ut i Europa på turné. Denna gång skulle kosan styras mot Belgien och Tyskland. För 25 år sedan påbörjade Bollnäs Ungdoms Orkester ett samarbete med en belgisk ungdomsorkester. De två orkestrarna höll kontakten under några års tid. Eftersom det nu var 25 år sedan utbytet påbörjades, så tyckte vi att det var dags att ta upp kontakten igen.
Så gav vi oss av. Stämningen, den var på topp precis som vanligt inom Bollnäs Blås. Under måndagskvällen inkvarterade vi oss på vårt vandrarhem i Ronse, Belgien. På tisdagsförmiddagen var det dags för många mycket kära återseenden. Vi fick äntligen möta vår "vänorkester" igen. Gullan och Gunnar Saur medverkade under hela Belgien-vistelsen som hedersgäster. Det var ju Gunnar Saur som en gång startade utbytet de två orkestrarna emellan. Våra få dagar i Belgien rann iväg fort och under torsdagen fortsatte vi vidare mot Bad Bramstedt i Tyskland. Vi lämnade många underbara och otroligt gästvänliga belgare . Vi hoppas på ett snart återseende!
Så var vi helt plötsligt i Tyskland. På den stora festivalen i Bad Bramstedt deltog 46 orkestrar ifrån 12 olika länder. Under lördagen hölls en mycket pampig invigning. Även våra dagar i Tyskland gick alldeles för fort. Vi hann i alla fall med att spela väldigt mycket. Våra festivaldagar såg ut ungefär så här: Uppstigning vid 09-tiden. Framträdanden under dagarna. Under kvällarna träffades alla orkestrar i ett stort festivaltält. Där umgicks vi och underhöll varandra. Våra konserter blev kanonsuccéer. Bollnäs Blås blev verkligen omtyckta, över en natt blev vi utsedda till "the band of the festival", KUL! Det var dags att återvända till Sverige igen. På måndagen tog Bollnäs Blås ett sorgfyllt farväl av Bad Bramstedt.
Nu ser vi i Bollnäs Blås med glädje och spänning fram mot år 2000. Då är det dags för nya turnéäventyr. Vi hoppas väl på att också nästa turné blir en precis lika stor succé som denna?!?

Anna Engvers


Internationell festival i Tjeckien 1994

Otroligt men sant............

Nu i somras när vi i Bollnäs Blås var på turné, var vi med om någonting otroligt som inte många får uppleva. Vi blev idoler på en dag, så jag säger släng er i väggen Ace of Base!
Måndagen den 4 juli 1994 åkte vi ner mot Tjeckien eller närmare bestämt Zlin, där vi skulle vara med på en internationell festival, med orkestrar från hela Europa. Hela resan ner gick bra förutom att vi fick punktering på bussen så att vi höll på att missa färjan. Dessutom orsakade en viss backe i Tjeckien en lastförskjutning i bussen. Första dagen hade vi en repetition för att trimma hela orkestern till max. Det var 40 grader varmt i skuggan, replokalen låg fyra trappor upp, det fanns ingen hiss och slagverket hade hela Odenskolan med sig, slit & släp men allt gick bra. Efteråt har jag aldrig sett en så törstig orkester så vi badade hela eftermiddan. Vi hade aktiviteter som tonhopp, turistsim, stå i kö och säluppstigning.
Festivalens första dag hamnade vi i händelsernas centrum direkt. Vi hade hamnat vid utgången till Zlins skofabrik, regnet öste ner, men folk samlades ändå omkring oss så det blev en lyckad konsert. Dagen efter hamnade vi mitt i ödemarken, på ett hälsocentrum (vi hade i alla fall tur med vädret). Senare på kvällen hade vi vår första bejublade konsert vid rådhustorget. Stående ovationer bl a p.g.a. (snacka om att spara utrymme!) vår konferencier Maths "Pavan " Ericsson som behärskade alla språk, även tjeckiska till publikens jubel. När vi hade packat in allt i bussen och skulle åka iväg märkte vi vad som var på gång. Folk sprang efter bussen och skrek Bollnäs, Bollnäs. Dessa var våra första fans och det mina damer & herrar var bara början...... För nästa dag efter frukost när vi skulle till dagens första spelning så stod en kille och en cykel utanför bussen och väntade på oss. När vi åkte iväg hoppade han upp på cykeln och pinnade efter, så höll han på i två dagar. Där vi var, var han. Ännu en äkta fan!
En festival måste ha en parad, så även denna. Här gjorde vi också ett outplånligt intryck. Gatorna kantades av tusentals människor, så naturligtvis gav vi allt vi hade. Våra busschaufförer berättade att dom kunde höra oss genom dom andra orkestrarna, men dom såg oss inte förrän långt senare. Mäktig känsla!
På kvällen small det, vi hade konsert utanför kulturhuset, där det var packat med folk. När vi spelade "Hot Stuff", vår första låt med dans av Kenneth & Maths, så bara skrek publiken och jublade. Då tänkte jag; var det så här Beatles kände sig. Ju mer vi spelade desto vildare blev publiken. Vi fick tillstånd av festivalchefen att spela en kvart till, det blev nog en halvtimme. Nedanför stod våra chaufförer och sålde kassettband, CD-skivor och t.o.m.kepsar för glatta livet. Där finns nästan inga CD-spelare, men dom köpte skivorna i alla fall. Efter konserten kom det en norrman till mig som sa ordagrant. "Det här var det bästa jag har hört sedan 1945, det värmer i mitt norska hjärta", och så höll han höerhanden mot hjärtat. På natten firade vi med ett antal champagneflaskor. Dagen efter regnade vår sista konsert bort. Det var tur det. Klockan var nio på morgonen och torget låg öde sånär som på vår cykelfan.
Den här fantastiska resan avslutade vi med några dagars turistande i Prag, denna otroligt vackra stad. Men det är en annan historia.

Per Green


Östersjöfestivalen i Karlshamn 1993

Vi i Bollnäs Blås spelar inte bara nyårskonserter, vi är även ute och representerar Bollnäs på olika ställen i Sverige och Europa. I somras (1993) kunde Bollnäs Blås ses och höras på gator och torg i Karlshamn. Det var Östersjöfestivalen som satte igång.

Orkestrar från hela Norden hade letat sig dit, och under fyra hektiska dagar rådde det en härlig sydeuropeisk stämning i småstaden Karlshamn. Det var flaggor, vimplar, parader och sambamusik i varje hörn. En festival kräver en karneval, så också den här, och den blev nog höjdpunkten för många på resan. Bollnäs Blås hade temat ABBA, så gabardinbyxorna, platådojorna och brylcrémen kom ut ur garderoben tillsammans med några av ABBAs gamla hits, och succén var ett faktum! Innan festivalen började, hann Bollnäs Blås också ta med sig picknick-korgen och åka en tur ute på havet, där vi stannade till på en ö och laddade upp inför festivalen. Som tack för att vi fick komma dit så gav vi en konsert för de som bodde där. Det var fjärde året vi medverkade i Östersjöfestivalen och numera har vi en stående inbjudan, så förhoppningsvis återkommer vi igen och gör Karlshamn osäkert även en femte och sjätte gång.

Hannah Svensson

   

Design Anna-Pia Nützmann Edlund