logo


Bollnäs Blås är en orkester som 2008 firade 30 årsjubileum.

Orkestern bildades 1978 av medlemmar som blivit för gamla för Bollnäs kommunala musikskola. Det stora intresset i Bollnäs bland blåsmusikanter borgade för att det skulle bli en succé för denna orkester.

Kännetecken är och har alltid varit att framföra musik som är rolig att spela samt till stor del igenkännande för publiken.Orkestern utvecklas hela tiden genom att med jämna mellanrum byta dirigent och musikalisk ledare som på sitt sätt får orkestern att utvecklas tillsammans med musiken.

Orkestern har stor spännvid i sitt kunnande och visar det genom att framföra musik vid marscher, i kyrkor, logkonserter, gatumusik, föreningsmöten, musikfestivaler, officiella sammanhang med kungahus och andra prominenta gäster m.m.

Bollnäs Blås har gjort sig kända över stora delar av Sverige samt i ett flertal länder i Europa. Orkestern har med sitt positiva sätt att framföra musiken fått många musikaliska vänner. Vid en festival i Zlin, Tjeckien 1994 blev Bollnäs Blås utsedda till "The Band of the festival" i konkurrens med orkesterar från ett tiotal andra europeiska länder. En liknande uppskattning fick orkestern vid en gigantisk festival i Bad Bramstadt, Tyskland 1997.

Bollnäs Blås största engagemang i Bollnäs är den traditionella Nyårskonserten. Där fyller orkestern Bollnäs sporthall till bristningsgränsen och har gjort så sedan 1985. Ett sprakande fyrverkeri av musik och effekter trollbinder publiken i två timmar. Ett 70-tal musiker och dirigent vältrimmade för att ge största möjliga underhållning.

Bollnäs Blås/Magnus Bengtsson

   

Design Anna-Pia Nützmann Edlund